ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Еница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Еница

Еница е село в Северна България. Намира се в община Кнежа, област Плевен

Отстои на 14 км южно от гр. Кнежа, на 13 км северозападно от гр. Койнаре, на 12 км северно от гр. Червен бряг и на 57 км западно от град Плевен. Столицата София е на 136 км югозападно. 

Разположено е в котловинна област на надморска височина от около 121 м. Климатът се характеризира с горещо лято и изключително студена зима, като в района се достигат оптималните зимни температури, понякога и под минус 30 градуса.

Постоянното население наброява 1068 души.

В селото са изградени водопреносна и електропреносна мрежи, главните улици са асфалтирани и осветени. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, основно училище, детска градина, магазини и заведения. За здравето на местните се грижи един стоматолог, а най-близките болница и общопрактикуващ лекар на територията на общината са в гр. Кнежа. 

Има две теории за произхода на името на селото, според едната, то носи името на млада жена, а според другата произлиза от турското ени-кьой (или ново село).

Църквата "Свети Атанасий" е строена в периода 1941–1944 год. Издигната е на мястото на старинна църква от времето на османското робство с изключително ценни икони. През 2008 г. е ремонтирана и реставрирана.

Изградена е и чешма-паметник на загиналите във войните през 1912-1918 г.

Близо до селото се намира едноименният язовир Еница, който заедно с богатите на дивеч местности и протичащата само на няколко километра р. Искър, създава отлични условия за практикуването на риболов и лов.

В Кнежа туристите могат да посетят лесопарк "Гергана". Там са изградени зоокът, обитаван от мечки, елени, пони, кози и др., места за отдих и пикници, барбекю и детски площадки. 

Източници: http://uchilishta.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: