ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Жедна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Жедна

Жедна е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник.

Отстои на 14 км южно от Радомир и на 28 км в същата посока от гр. Перник. Столицата София е на 58 км североизточно, а село Извор е на 6 км западно.

Разположено е в Радомирското поле, а надморската му височина е 814 м. Климатът е умерен и се характеризира със студена зима с малко валежи, късна и хладна пролет, прохладно лято с обилни валежи и топла есен.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи.  

Постоянното население е около 90 души.

Тук функционират кметско наместничество, църква, читалище, магазин и кафене. Най-близките общопрактикуващ лекар и училище се намират в с. Извор. Специализирана медицинска помощ може да намерите в Радомир, където са и най-близките детски градини, или на територията на Перник. 

Туризъм и забележителности

Църквата "Св. Димитрий Мироточец" в селото е построена през 1862 г. и е обявена за художествен паметник на културата. 

Природната забележителност Янковец, край съседното село Кленовик (4 км), представлява вековна дъбова гора и включва също находище на див божур. 

Яз. Стефаново, който се намира едва на 9 км от селото, предоставя чудесни възможности за любителите на риболова - зарибен е с щука, костур, червеноперка, пъстърва т.н. и може да се лови и през нощта. 

Източници:http://bg.wikipedia.org http://www.radomir.bg/BG.php
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: