ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ребро

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Ребро

Ребро е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 13 км западно от гр. Брезник, на 7 км северозападно от с. Режанци и на 33 км в същата посока от гр. Перник. Столицата София е на 62 км източно.

Разположено е в планински район в подножието на връх Любаш (1398 м), а надморската му височина е 888 м. Климатът в района има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла. 

Постоянното население е около 85 души.

Тук функционират кметско наместничество и магазин. Общопрактикуващ лекар работи в с. Режанци. Болница, зъболекарски практики и аптеки може да намерите на територията на град Брезник. Там функционират и най-близките училища и детски градини.

Между селата Кривонос и Ребро се намира манастирската църква "Св. Никола", която е архитектурен и художествен паметник от епохата на Възраждането.

От селото започва и маршрут за изкачването на връх Любаш (1398 м) - най-високият връх в едноименната планина. Като тя е много приятно място за екскурзии. 

Язовирите Брезнишки извор (2 км), Бегуновци (8 км) и Слаковци (11 км) предлагат отлични възможности за любителите на риболова.

Местността "Бърдото" е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало. 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: