ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Забел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Забел

Забел е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник

Отстои на 9 км западно от гр. Трън и на 55 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 80 км югоизточно. 

Разположено е в планински район в Руйския масив, на брега на р. Ерма, а надморската му височина е 888 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.  

Постоянното население на селото наброява около 31 души. 

Най-близките лекари, зъболекари, болница, детска градина и училище работят в гр. Трън.

Туризъм и забележителности

Според легендата името на селото идва от жена на име Изабела живяла в римската вила в селото. Това е била представителна римска вила от II-IV век, с подово отопление (хипокауст), мозайки и луксозни облицовки. Тя не е запазена до днес, но все още се намират артефакти (пръстени, керамика, монети и др.).

В местността Свети Спас пък са били открити некропол с могили и плоски погребения от II-IV век и златни обеци, глинени съдове и урни, стъклени чаши, купи и лампи, фибули, накити и монети т.н.

Тук може да се види и чешмата Забелски хан отново останала от Римско време, като днес водата тече от масивна каменна основа и корито през 5 месингови чучура.

Забелският манастир "Св. Димитър" е разположен на два километра от селото. Той е основан през XIII век, а през XVIII запустява. Понастоящем е периодично действащ. Днес е запазена манастирската черква - еднокорабна, едноабсидна и безкуполна постройка с изключително скромен интериор.

Сред забележителностите в района са живописното ждрело на р. Ермавръх Руйскалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: