ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гърло

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Гърло

Гърло е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник.

Селото отстои на 26 км северозападно от гр. Перник, на 6 км в същата посока от гр. Брезник, на 42 км западно от гр. София, на 28 км югозападно от гр. Сливница и на 24 км югоизточно от гр. Трън.

Населението наброява около 70 души.

Гърло се разполага в котловинна местност, в полите на Гребен планина. Надморската височина е 823 м. Климатът е умерено-континентален, планински, със сурови зими и прохладни лета.

В селото има кметско наместничество, църква и магазин. Учебни и здравни заведения има в общинския център гр. Брезник, който е само на 6 км разстояние.

Местното население се занимава предимно в областта на животновъдството – крави, козе и овце. В селото има и конеферма, в която се отглеждат чистокръвни арабски коне, които членуват в европейския клуб за отглеждане на расови коне.

Туризъм и забележителности

Важна забележителност е подземният каменен купол - тракийският храм-кладенец, създаден преди около 3000 години. Архитектурата е забележителна за времето си и е запазена почти изцяло. Там са намерени важни находки, които свидетелстват за ранното развитие на тракийската цивилизация на Балканите. Храмът-кладенец е открит в началото на 70-те години на ХХ в.

Над селото е построен сравнително големият язовир Красава, който се използва за водоснабдяване на Брезник и околните села. В него могат да бъдат уловени шаран, канален сом, пъстърва и бял амур. Язовирът е лесно достъпен по асфалтов път. За удобството на посетителите са монтирани шатри с пейки и маси.

Източници: http://www.bulgariaholiday.info/bg, www.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: