ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сипец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Сипец

Сипец е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 7 км северозападно от Джебел, на 28 км югозападно от Кърджали, на 24 км в същата посока от Момчилград и на около 268 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Източните Родопи на около 550 м надморска височина. Климатът е планински, с подчертано беломорско влияние. Зимата е мека и снежна, лятото е прохладно и влажно, а есента - продължителна и топла.

Тук живеят около 70 души.

Селото е добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села.

Тук има хранителен магазин. В село Мишевско, разположено на по-малко от 3 км северозападно, ще намерите функциониращи кметство, джамия, читалище, основно училище, както и целодневна детска градина.

За здравето на населението се грижат общопрактикуващите лекари и стоматолозите в Джебел. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На около 18 км в посока югозапад, близо до село Устрен, се намира Средновековната крепост Устра. Строена е през X век - предполага се, че при управлението на Константин VII Порфирогенет - 913 - 959 г. При направените археологически проучвания на обекта са открити множество метални предмети, глинени съдове, медни монети.

В подножието на крепостта Устра се намират и прочутите Лебедови езера, образувани в резултат на земетресения. Те са обявени за природна забележителност. В тях растат естествени диви водни лилии и други редки растителни видове.

На 14 км в посока юг, в непосредствена близост до село Воденичарско, може да бъде посетена Крепостта "Мал Асар". Разположена е на немного висок скалист и остър връх. Построена е през VI век, а по-късно, през XI век е била достроена и подсилена.

Отново в село Воденичарско се намира и интересният геоложки феномен Счупената планина. Той представлява висок, прекъснат през средата хълм, разположен по пътя за Воденичарско, малко преди началото на резерват “Чамлъка”. Лявата част на хълма е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600 м. Разликата във височината е около 80 м. Счупването е резултат от тектонско отместване.

Източници: Мирела, http://www.dzhebelbg.com, http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: