ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Жерка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Жерка

Селото се намира в Източните Родопи, в община Кирково, област Кърджали.

Село Жерка се намира на 28 км от Джебел, на 45 км от Кърджали и на 286км от столицата София.

Жерка е напълно обезлюдено, като последните му обитатели го напускат преди около 30 години.

Селото се разполага в Източните Родопи, на надморска височина от 650 м. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът преходно-средиземноморски. Така зимите са сравнително меки, а летата продължителни и горещи.
В района на Жерка се намира връх Вейката (1463 м) – най-южната точка на България и най-високият връх в Източните Родопи. Наблизо преминава и Кирковска река.

Достигането до селото е трудно, необходим е високопроходим автомобил. Някога жителите на Жерка са се занимавали с тютюнопроизводство и овцевъдство. Жените в селото са били майсторки на тъкачеството.
Навремето Жерка е било електрифицирано. В най-близкото съседно село Кирково функционират община, полицейски участък, здравен пункт, професионална гимназия, средно-образователно училище, детска градина, читалище, клонове на няколко банки, аптека, дрогерия, хотел, ваканционно селище и магазини.

 

Забележителности и туризъм

 

В района на Жерка се намира масивът "Гюмюрджински снежник", който от 2003 г. е най-голямата защитена местност в Източните Родопи. Площта му е 1926,40 ха. Целта е да опазва последните вековни смесени гори от бук, ела и планински явор в Източните Родопи, както и находищата на застрашени от изчезване растителни и животински видове. Тук могат да се видят скален орел и черен кълвач. 11 вида растения и 5 вида животни, които се срещат в местността, са включени в Червената книга на България.
Тук се намира и връх Вейката - най-южната точка на България. Отправен пункт към върха е хижа "Хвойнова поляна". До нея се стига по 5-километров чакълест път от най-южното българско село - Горно Къпиново (община Кирково).

В с. Мъженци има База за риболовен туризъм и отдих. Към базата са изградени водоем и 4 бунгала. Съществува проект за изграждане на ресторант.

От значително по-късен период, напълно запазени и функциониращи до днес, са множество мостове, дело на местни майстори, владеещи до съвършенство изкуството на каменната зидария. Най-добре запазени са в селата Дрангово, Шумнатица, Горски извор, Лозенградци и Тихомир.

При с. Кирково в местността "Варницата" има минерален извор с дебит 20 л/сек. Водите му са хипотермални (22°С до 24°С), слабоминерализирани, хидрокарбонатни, калциево-натриево-магнезиеви. Водите могат да се използват за балнеология, бутилиране на натурални минерални води и производство на безалкохолни напитки.

 

Източници:  http://www.peika.bg      http://www.monitor.bg/
Снимки:     http://www.peika.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: