ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Душка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Душка

Душка е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 32 км северозападно от от с. Черноочене, на 48 км в същата посока от гр. Кърджали, на 62 км югозападно от гр. Хасково, на 59 км югоизточно от гр. Пловдив и приблизително на 208 км в същата посока от столицата София.

Намира се в Източните Родопи, на надморска височина от около 535 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима. 

Населението на Душка е  около 10 души.

Основно училище, целодневна детска градина, семеен хотел, туристическа хижа и здравна служба с един стоматолог ще намерите в село Паничково, разположено на 12 км югозападно. Общопрактикуващ лекар има в село Комунига /20 км югоизточно/.

ТУРИЗЪМ

В съседното село Паничково има малък язовир, подходящ за риболов. Всяка година в последната неделя на месец юни се провежда традиционен събор, при който се отправят религиозни молитви за дъжд.

В село Ночево /3 км югоизточно/ може да посетите скални светилища в местност Пармак кая с много ритуални обекти, датиращи от времената на траките, както и тракийски шарпани - съоръжения, представляващи изсечени върху монолитна скала резервоари за течности с улеи между тях, за които се предполага, че в древността са служели при направата на вино и използвани при различни религиозни обреди.

В село Пчеларово /33 км югоизточно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата.
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

Източници: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org/

Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: