ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бялка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бялка

Бялка е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 8 км североизточно от Кърджали, на 22 км в същата посока от Момчилград и на 247 км югоизточно от столицата София. Село Широко поле се намира на 9 км в същата посока.

Село Бялка се намира в Източните Родопи, на около 8 км от язовир Студен кладенец. Надморската му височина е 336 м. Редовен автобусен транспорт свързва село Бялка с околните населени места.

Населението наброява приблизително 32 души, по данни от последното преброяване през 2010.

Бялка е електрифицирано и водоснабдено село, с относително добра инфраструктура. Най-близките пощенски клон, читалище, основно училище, детска градина и стоматолог са в село Широко поле. Медицинска помощ ще получите в болничните заведения в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Край село Скалище /4 км югоизточно/ е разкрит средновековен некропол от X-XIII век. Намира се на 300 м над останките на средновековна църква с гробница, проучвана през 70-те години. Разположен е на брега на река Буюк дере /Голямото дере/, приток на Арда.

Само на 7 км в посока югозапад, край село Зимзелен може да посетите скалния феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екопътека.

В землищата на селата Звезделина /7 км югоизточно/ и Висока поляна /11 км източно/ се намира защитена местност Средна Арда. Обявена е за такава с цел опазване на редки и застрашени видове растения и животни и съхраняване на забележителен ландшафт. Защитената местност е част от Орнитологично важното място (ОВМ) "Студен Кладенец", имащо световно природозащитно значение.

Над село Широко поле се издига средновековната крепост "Моняк" - една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите. Тук се е помещавал военен гарнизон, а в крепостта населението от селищата по поречието на р. Арда е намирало убежище по време на военни действия. До крепостта има маркирана пътека още след изхода от гр. Кърджали в посока гр. Хасково. Обектът е устроен за туризъм.

Язовир Студен кладенец е може би най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Водите му са подходящи за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела).

Село Бялка се намира само на 17 км от историческото селище Перперикон - археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.

Източници:  http://www.kardzhali-tourism.info   http://bg.wikipedia.org   
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: