ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Божак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Божак

Божак е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 20 км северозападно от гр. Кърджали, на 53 км североизточно от гр. Ардино, на 53 км югозападно от гр. Хасково и на 250 км югоизточно от столицата София

Селото е разположено в Източните Родопи, на 587 м надморска височина. Язовир Кърджали се намира само на 12 км в посока юг. Районът е планински и от селото се разкриват красиви панорамни гледки. Тук лятото е топло, а зимата - мека.

Населението е приблизително 35 души.

Селото има смесен магазин. Пощенски клон, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар и читалище ще намерите в село Костино /3 км източно/. Най-близките болници са в общинския град Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Скалният прозорец е интересна природна забележителност, която може да бъде посетена край село Костино. Намира се в местността Големия дол и представлява един великолепен, естествен скален мост, формиран от водите на буйното Костинско дере. Скалният прозорец е връстник на Каменната сватба и Каменните гъби. Образуван е от подобни материали и по подобен начин. Районът на дерето е изключително красив. Обектът е подходящ за маршрутен туризъм с водач.

През лятото язовир Кърджали е прекрасно място за отмора, плаж и практикуване на водни спортове. В непосредствена близост са изградени хотели, ресторанти и вили. Той е сред най-големите язовири в страната. Риболовът тук е изключително разнообразен - американска и балканска пъстърва, есетра, сом, бяла риба, шаран, амур, кефал, костур, червеноперка, уклей.

На около 33 км източно от селото се намира и историческата забележителност Перперикон - археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, паметници от Античността и средновековна крепост.

Източници: http://www.kardjali.bg/, http://www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: