ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Янино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Янино

Янино е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 14 км северозападно от Кирково, на 45 км югозападно от Кърджали, на 20 км източно от Златоград и на около 288 км югоизточно от столицата София

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 385 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи. Близо до селото преминава река Върбица.

Постоянното население е около 30 души.

В Дрянова глава /3 км югоизточно/ има джамия и хранителен магазин. Целодневна детска градина, средно училище и читалище ще намерите в село Бенковски /4 км югозападно/. Медицинска помощ може да бъде получена отново там. Многопрофилна болница има в Златоград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Бенковски могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  • вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес гробницата е култово място и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са "Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново /9 км източно/, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробница. Удивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.

В село Крилатица, на 11 км югоизточно, се намира късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

Само на 21 км в посока юг се намира връх Вейката /1463 м/ - най-южната точка на България. От върха може да се види Бяло море.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://www.kirkovo.bg, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: