ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пелин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Пелин

Пелин е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали

Отстои на 7 км източно от Крумовград, на 55 км югоизточно от Кърджали  и приблизително на 296 км в същата посока от столицата София.

Пелин е разположено в планински район на надморска височина от около 400 м. Попада в зона с преходно-средиземноморски климат. Зимата е мека, а лятото - продължително и горещо.

Село Пелин е разположено на един от най-натоварените главни пътища в България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, който е основна пътна артерия за Южна България.

Населението е около 520 души.

Селото има относително добра инфраструктура - улиците са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт свързва Пелин с околните населени места.

В Пелин има функционираща целодневна детска градина.  Най-близкото основно училище се намира в съседното село Гулийка /3 км южно/, а най-близкото средно общообразователно училище се намира в Крумовград. На територията на общинския град може да бъде получена и специализирана медицинска помощ.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

До село Пелин, на стръмен рид, носещ името Дженеве, е намерена средновековна крепост, около която са намерени медни корубести монети, фрагменти от средновековна керамика и няколко железни предмета. Под крепостта има извор, непресъхващ и през летните месеци.

В съседното село Рогач /3 км югозападно от Пелин/ се намира Скалната гробница - светилище, разположена на скала на десния бряг на река Крумовица. Археологическата забележителност е почитана от местните хора като свещена, тъй като върху скалите има две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки, които са наричани "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

Непосредствената близост на село Пелин до общинския център Крумовград позволява разглеждането на редица обекти с важно значение за историческото и културно наследство на града и региона. В центъра на града могат да се видят останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище.

Изключително интересен обект е джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. Смята се, че именно джамията е една от основните причини за възникването на града и околните населени места.

Музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, обособени в отдели археология, нова история и етнография, е разположена в къща - паметник на културата.

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: