ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Чилик

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Чилик

Чилик е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 8 км северно от центъра на гр. Кърджали, на 39 км югозападно от гр. Хасково, на 244 км в същата посока от гр. Бургас и на 235 км югоизточно от столицата София.

Чилик се намира в планински район - в Източните Родопи, на 566 м надморска височина. Теренът е хълмист, с красиви полегати склонове и горски масиви.

Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 220 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Има кметство, дежурен полицейски инспектор, целодневна детска градина, читалище, джамия и търговски обекти. Учениците посещават училището в съседното село Костино (8 км), където има и общопрактикуващ лекар. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

 

Туризъм

 

  • В землището на селото има микроязовир, подходящо място за почивка и отмора.
  • Водопад "Реджеп тарла" се намира на около половин километър от Чилик. Обявен е за защитен обект през 1965 г. Представлява естествен водопад с височина около 5 м. За съжаление, след края на месец юли водата почти винаги се губи.
  • Природна забележителност край село Костино е Скалният прозорец. Представлява великолепен, естествен скален мост, формиран от водите на буйното Костинско дере.
  • Култовият комплекс Перперикон се намира на около 24 км разстояние от селото. Комплексът се състои от голямо мегалитно светилище, паметници от Античността и средновековна крепост.

Източници: www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panorаmio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: