ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Хисар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Хисар

Хисар е село в Южна България. Част е от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 14 км северно от Крумовград, на около 58 км югоизточно от Кърджали и на около 293 км в същата посока от столицата София

Намира се в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 350 м. Климатът е континентално-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата - продължителни и горещи.

Постоянното население е около 20 души.

Село Хисар е разположено на 12 км северно от една от основните пътни артерии в Южна България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, която свързва община Крумовград със съседните общини, с областния център Кърджали и националната транспортна мрежа.

Селото има относително добре развита инфраструктура - пътищата са в сравнително добро състояние, изградени са електропреносна и водоснабдителна мрежи. Мобилните оператори имат покритие, автобусен транспорт го свързва с общинския център.

Средно училище и детска градина можете да намерите в Крумовград. Специализирана медицинска помощ може да бъде получена отново там. В града функционират многопрофилна болница за активно лечение и здравен център.

Най-разпространената култура е тютюнът.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на съседното село Джанка /3 км в посока изток/, може да бъде посетен един от водопадите на река Душан дере, обявен за природна забележителност - "Водопада" - най-високият от защитените водопади в Кърджалийски регион  с височина на пада 25 м.

Малко след края на село Джанка, в махала Кълвач, могат да бъдат видени единадесет скални ниши, изсечени на западната страна на скалата, намираща се високо на десния бряг на дерето, под естествена козирка. Нишите са трудно достъпни, когато в дерето има вода, но се виждат от асфалтовия път, който преминава над селото.

На 8 км южно от село Хисар, в село Ковил, е намерен древен тракийски комплекс  от късната бронзова и ранножелязната епоха. Светилището е разположено около венец от бели вулканични скали (вулкански туфи), който се издига върху билото на каменист хребет. На билото в скалите са изсечени множество съоръжения с култово предназначение

Източници: www.krumovgrad.bghttp://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: