ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Татул

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Татул

Татул е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на 13 км североизточно от гр. Момчилград, на около 28 км югоизточно от областния град Кърджали, на около 73 км южно от гр. Хасково и на около 269 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в Източните Родопи на надморска височина от около 319 м. Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета. 

Тук живеят приблизително 100 души.

Татул е водоснабдено и електрифицирано селище. Инфраструктурата е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Най-близките основно училище, целодневна детска градина и читалище са в село Равен /4 км западно/. Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар и един стоматолог отново там. Най-близките специализирани здравни заведения са в гр. Момчилград.

ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

Селото е известно най-вече с разположената в землището му археологическа забележителност "Светилище на Орфей" в местността Кая башъ /в превод от турски - Каменна глава/. Светилището е започнато в края на Бронзовата епоха. Археолозите смятат, че още преди 3500 години канарата край Татул е била почитана като хероон – светилище на обожествен след смъртта си тракийски цар. Орфеевото светилище е било известно в цял свят както преди, така и след Христа. При приемането на християнството в Родопите в края на IV в. богатият комплекс е преустроен в светско имение. Така той съществува чак до ХI-ХII в., когато става собственост на известната византийска фамилия на Палеолозите и днес се превръща в една от най-забележителните архитектурни находки на съвремието ни.

При село Равен интересен за посещение е природният феномен „Вкаменената гора”. Той се намира в дълбок дол, наричан от местните хора "Габъз дере". Обектът е обявен за защитен в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години. През летните месеци „Вкаменената гора” често е посещавана от биолози, природолюбители и екотуристи.

Резерватът „Боровец”, намиращ се отново до Равен, е един от четирите резервата в Източните Родопи и е с национално значение. Обявен е за защитен обект с цел опазване на най-източното естествено находище на черен бор. Флората е доста добре проучена – срещат се черен бор, вергилиев дъб, космат дъб, дива круша, дива ябълка, червена хвойна и др., както и представители на фауната, някои от които са в Червената книга на България и защитени в европейски и световен мащаб.

Текст: Мирела, http://bg.wikipedia.orghttp://rhodopes-gallery.comhttp://bulgariatravel.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: