ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сипей

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Сипей

Сипей е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 2 км източно от гр. Кърджали, на 46 км югозападно от гр. Хасково, на 67 км в същата посока от Димитровград и на 242 км югоизточно от столицата София.

Сипей се намира в покрайнините на град Кърджали, в Източните Родопи на около 318 м надморска височина. Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 470 души.

Селото е административен център на кметство, което се състои от три населени места - с. Сипей, с. Пропаст и махала Осил. Сипей е електрифицирано и водоснабдено село с относително добра инфраструктура. Учебни и болнични заведения, както и детски градини има в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Само на 3 км северно от Сипей, в село Зимзелен, се намира скалният феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екологична пътека.

В село Бели пласт /20 км североизточно/ може да посетите природния феномен Каменните гъби. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Местността е обявена за природна забележителност през 1974 г.

Високо в скалите, на около 22 км североизточно от Сипей, се издига археологическият комплекс Перперикон, за който се предполага, че е бил светилище на древногръцкия бог Дионис.

Текст: Мирела, http://www.kardjali.bg/http://www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: