ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Конче

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Конче

Конче е село в Южна България. То е част от община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на 22 км югоизточно от Момчилград, на 37 км в същата посока от областния център Кърджали, на 25 км югозападно от Крумовград и на около 277 км югоизточно от столицата София. Съседните села Токачка и Звездел са разположени съответно на 11 км южно и на 8 км северно.

Селото се намира в Източните Родопи, в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 363 м. Попада в преходно-средиземноморската климатична зона. Зимите са сравнително меки, а летата - продължителни и горещи.

Тук живеят около 270 души.

В близост до селото преминава международен път, част от транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис - важна пътна артерия за Южна България, която има голям принос за икономическото развитие на региона.

Конче има относително добре развита инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи. Автобусен транспорт го свързва с околните населени места. Тук има кметство и магазин. В село Звездел ще намерите основно училище, читалище и целодневна детска градина. Медицинска помощ може да бъде получена на територията на село Токачка, където има един общопрактикуващ лекар. Най-близката многопрофилна болница е в гр. Момчилград. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На около 10 км северно от Конче, в землището на село Рибино, се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

При село Звездел се намира средновековната крепост Асара, изградена през ХI-XII век и служила за охрана на рудник Звездел, в който се е добивало злато и сребро. Най-ценната находка от извършените археологически изследвания на обекта са откритите в параклиса уникални медальони - част от икона, украсена със златен обков.

В района около селото могат да бъдат посетени още следните природни и културни забележителности:

  • Природният феномен „Вкаменената гора”, разположен в землището на село Равен /на около 28 км северно от Конче/. Обектът е обявен за защитен в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години.  
  • Резерватът „Боровец”, намиращ се отново до село Равен - един от четирите резервата в Източните Родопи с национално значение. Обявен е за защитен обект с цел опазване на най-източното естествено находище на черен бор.  
  • Само на 25 км северно, край село Татул, се намира Археологическата забележителност "Светилището на Орфей" - една от най-забележителните архитектурни находки на съвремието ни. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. 

Източници: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.com/
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: