ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Женда

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Женда

Женда е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 22 км западно от от с. Черноочене, на 38 км северозападно от гр. Кърджали, на 51 км югозападно от гр. Хасково и приблизително на 226 км югоизточно от столицата София.

Село Женда се намира в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 532 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима.

Населението наброява около 80 души.

Тук има магазин. Основно училище, читалище, целодневна детска градина, както и машиностроителен цех ще намерите в село Комунига /10 км североизточно/. Отново там има един общопрактикуващ лекар, а най-близкото здравно заведение е в село Черноочене.

ТУРИЗЪМ

Ловното стопанство "Женда" - с основни представители на дивата фауна: муфлон и дива свиня, благороден елен, елен лопатар, сърна.

В местността "Асар кая" ("Буюк тепе"), на около 2 км южно от село Женда, се намират останки от Тракийска крепост и светилище. Крепостта е била разположена на висока скална тераса, изградена от струпани камъни без хоросан. Укреплението е било естествено защитено с отвесни скали, като от най-достъпната си част (югозапад) е било защитено с каменна стена.
Върху скалата, на която е била крепостта са открити изсичания като трапецовидни ниши, улеи, жлебове, полукръгове и др. Под крепостта има голяма канара с формата на огромна гъба, върху която също има множество тракийски ниши с различна ориентировка.

Любителите на риболова могат да се възползват от условията на близко разположения яз. Боровица /9 км югозападно/, както и от двата микроязовира при село Даскалово /15 км източно/- яз. Даскалово 1 и яз. Даскалово 2.

В село Пчеларово /23 км източно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата.
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

Източници: www.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: