ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Енчец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Енчец

Енчец е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, Област Кърджали.

Разположено е на брега на Язовир Кърджали в Източните Родопи. Отстои на около 5 км северозападно от гр. Кърджали, на 39 км североизточно от гр. Ардино, на 92 км в същата посока от гр. Смолян, на 82 км югоизточно от гр. Асеновград и на 48 км югозападно от гр. Хасково.
Населението на селището наброява около 310 души.
Климатичните особености са повлияни от Средиземно море. Лятото е слънчево и горещо, като максималните температури достигат до 40 градуса. Зимата е сравнително мека. Средната зимна температура е около 0 градуса по Целзий, а лятната около 24 градуса. Надморското равнище е приблизително 238 метра.

Енчец е съвсем близо до общинския и областен център – гр. Кърджали, както и до първокласния път Хасково - Кърджали. В района съществува добре развита четвъртокласна пътна мрежа. От тук ще преминава трансевропейския транспортен коридор № 9 Хелзинки - Александруполис.
Енчец е вилно селище за почивка и туризъм. То е благоустроено – водоснабдено и електрифицирано. В селището има кметство, поща, здравна служба, основно училище, детска градина и читалище.

Туризъм

През лятото язовир Кърджали е прекрасно място за отмора, плаж и практикуване на водни спортове. В непосредствена близост са изградени хотели, ресторанти, вили. Той е сред най-големите язовири в страната.
Изключителна атракция за туристите са плаващите понтони - ресторанти, предлагащи богато рибно меню. Предлагат се водни колела, джетове и водни ски. Под село Енчец на язовир Кърджали има изградена и модерна гребна база.
Риболовът тук е изключително разнообразен. Водите на язовир Кърджали се обитават от американска и балканска пъстърва, есетра, сом, бяла риба, шаран, амур, кефал, костур, червеноперка, уклей.
Интерес представлява и средновековния комплекс Перперикон, който е на около 20 км от селото. Перперикон е археологически комплекс - голямо мегалитно светилище. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com   http://www.kardjali.bg/
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: