ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Егрек

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Егрек

Егрек е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на около 35 км югозападно от град Крумовград, на 83 км югоизточно от областния център Кърджали и приблизително на 323 км в същата посока от столицата София. Егрек се намира на около 4 км от Българо-гръцката граница.

Разположено е в южната част на Източните Родопи, в планински, хълмист район с надморска височина около 440 м. Климатът е средиземноморски, което предопределя сравнително меката зима и продължителното, горещо лято.

Постоянното население е около 650 души.

Село Егрек има относително добра инфраструктура, електрифицирано и водоснабдено е, автобусен транспорт го свързва с областния и общинския център. Селото се намира в непосредствена близост до една от най-натоварените пътни артерии - транспортен коридор № 9 Кърджали - Маказа - Александруполис.

Тук има кметство, основно училище, читалище, целодневна детска градина и джамия. Медицинско обслужване може да бъде получено от общопрактикуващия лекар на територията на село Аврен /на около 14 км североизточно от Егрек/. Най-близко разположените гимназия и многопрофилна болница са в общинския център град Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Егрек е едно от малкото български села, в които все още може да се види действаща воденица. То е рекордьор в кърджалийския регион, а може би и в страната, със своите пет воденици, които работят до сега. Местните хора тук ценят изключително много водениците, защото това е единственият начин да се сдобият с брашно за хляб. Две от тях са край асфалтовия път и са удобни за посещение от туристи.

Близо до сградата на кметството може да бъде видян римски мост - паметник на културата, изграден от обработени камъни, споени с бял хоросан.

Всяка година в началото на септември месец в село Егрек се провежда традиционен събор, на който се събират хора от целия район. 

В близост до село Черничево /23 км в посока изток/ може да бъде видяна Бяла река - първата в Източните Родопи, обявена за част от екологичната мрежа "НАТУРА 2000". Уникална по своя род, реката образува по своето течение забележителни природни феномени, наречени "Меандрите на Бяла река".

Текст : http://bg.wikipedia.org www.krumovgrad.bg 
Снимки:  www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: