ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дедец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Дедец

Дедец е село в Южна България. То се намира в община Кирково, Област Кърджали.

Отстои на около 16 км северозападно от с. Кирково, на около 54 км югозападно от гр. Кърджали, на 39 км в същата посока от гр. Момчилград  и на 295 км югоизточно от столицата София. Село Бенковски е разположено само на 2 км южно.гр. Момчилград

Населението наброява около 51 души.

Селото се намира в Източните Родопи, на надморска височина от 315 м. Климатът е преходно-средиземноморски със сравнително меки зими и продължителни и горещи лета. В близост до Дедец преминава р. Върбица.

Дедец е благоустроено село, с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено.

Най-близките читалище, детска градина, средно училище и общопрактикуващи лекари са в село Бенковски. Здравен пункт има в с. Кирково, а многопрофилна болница - в гр. Момчилград.

ТУРИЗЪМ

Край село Дедец има добре запазена куполна скална гробница, която наподобява пещера. Тя свидетелства за присъствието на тракийски племена в района, в края на второто хил. пр. Хр. 

Културно-историческите паметници в района са разнообразни и представят всички епохи от тракийските заселвания насам. Някои от тях са Римският мост и Скалните гъби до с. Добромирци (на около 4 км от Дедец) и Скалните ниши в с. Растник (на около 5 км от селото).

В района на Кирково се намира масив Гюмюрджински снежник, който от 2003 г. е най-голямата защитена местност в Източните Родопи. Целта му е да опазва последните вековни смесени гори от бук, ела и планински явор в този район, както и находищата на застрашени от изчезване растителни и животински видове. 11 вида растения и 5 вида животни, които се срещат в местността, са включени в Червената книга на България.

Недалеч от гр. Момчилград се намира Светилището на Орфей при с. Татул (на около 51 км североизточно от Дедец). Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

Текст: Мирела, http://www.kirkovo.bg/http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: