ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Бойно

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бойно

Бойно е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 13 км югозападно от гр. Кърджали, на 23 км северозападно от гр. Момчилград, на 21 км източно от гр. Ардино, на 254 км югоизточно от столицата София и на 261 км югозападно от гр. Бургас. Намира се на главен път Кърджали-Смолян.

Населението е приблизително 350 души.

Бойно се разполага в Югоизточните Родопи, недалеч от язовир Кърджали. Районът се характеризира с горещо лято и мека зима.

Селото е електрифицирано, водоснабдено, с налични комуникационни мрежи. Наскоро е изградена и пречиствателна станция за отпадни води.

Има кметство, пощенски клон, здравно обслужване, основно училище, детска градина, джамия и различни търговски обекти. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

Населението е заето предимно в селското стопанство - в отглеждането на зеленчуци и животни за частни стопански цели.

Забележителности и туризъм

Село Бойно се намира на около 13 км от язовир Кърджали. Язовирът е с прекрасни възможности за ветроходство, сърф и плуване. Освен за водни спортове, е подходящ и за риболовен туризъм - американска и балканска пъстърва, есетра, сом, бяла риба, шаран, амур, кефал, костур, червеноперка, уклей.

В дивечовъдните станции "Женда", "Болярци" и "Студен кладенец" са отлични възможностите за ловен туризъм.

Интерес представлява туристическият обект Перперикон (32 км) - голям скален култов комплекс, част от Стоте национални туристически обекта.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: