ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Багра

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Багра

Багра е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на около 13 км северозападно от град Кърджали, на около 47 км североизточно от град Ардино, на около 91 км югоизточно от град Пловдив и на около 260 км югоизточно от столицата София.

Населението на село Багра е около 83 души.

Селото е разположено в Източните Родопи, на около 523 м надморска височина. Районът, в който се намира Багра е планински. Тук зимата е мека, а лятото е топло.

Административно селото принадлежи към съседното село Скална глава. В село Костино /на около 4 км от Багра/ се намира най-близкият пощенски клон, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар, читалище и търговки обекти, а най-близките болници са в град Кърджали.

Забележителности и туризъм

Край Костино се намира природната забележителност Скалният прозорец. Скалният прозорец е връстник на Вкаменената сватба и Каменните гъби и е образуван от подобни материали и по подобен начин. Скалният прозорец се намира в местността Големия дол и представлява великолепен естествен скален мост, формиран от водите на Костинското дере. Районът на дерето е изключително красив и обектът е подходящ за маршрутен туризъм с водач.

Не много далеч, на около 30 км от селото се намира и историческата забележителност Перперикон – археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, паметници от Античността и средновековна крепост.

Село Багра се намира на около 10 км от язовир Кърджали, който е прекрасно място за отмора, плаж и практикуване на водни спортове. В близост са изградени ресторанти, вили и хотели. Той е сред най-големите язовири в страната и риболовът тук е изключително разнообразен – сом, бяла риба, есетра, американска и балканска пъстърва, шаран, амур, кефал, костур, уклей, червеноперка.

Текст: Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: