ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ауста

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Ауста

Ауста е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

Село Ауста се намира в югоизточната част на Източни Родопи. Намира се на около 17 км югоизточно от общинския център град Момчилград, на около 32 км югоизточно от град Кърджали, на около 295 км в същата посока от столицата София.

Релефът е планински, а надморската височина, на която се намира селото е 488 м.

Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски. Характеризира се с продължително и горещо лято и мека зима.

Земите в околността са подходящи за отглеждане на лозя, тютюн, овощни и зърнени култури.

Населението на селото е около 230 души.

В селото има кметство, а най-близкото читалище, ясла, детска градина, както и най-близките учебни заведения се намират в град Момчилград. Най-близката многопрофилна болница е в областния град Кърджали.

Туристически обекти

В околността се намират множество природни забележителности, които привличат туристите. Някои от по-известните туристически обекти са религиозният комплекс „Елмалъ баба“ в село Боволяне, Харман кая, природният феномен „Вкменената гора“, който се намира в землището на кметство Равен, и лесопарк „Момчил юнак“, който има изградена инфраструктура, туристическо име и прекрасни условия за отдих, спорт и почивка. Наблизо се намира и комплексът "Татул", който се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. "Татул" е уникален паметник - и като история, и като архитектура, и като строителство.

Текст: Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: