ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Аврен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Аврен

Аврен е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали.

В България съществува още едно село със същото име, което се намира в област Варна.

Село Аврен се намира в планински район, на около 4 км от държавната граница с Гърция. То е разположено на около 20 км южно от Крумовград, на около 69 км югоизточно от областния център гр. Кърджали и на около 330 км югоизточно от гр. София.

Населението е около 448 души.

Релефът е хълмист като почти в центъра на селото се издига хълм, който е най-високата точка в района. Аврен е разположен на около 550 м надморска височина, климатът е преходно-средиземноморски. Зимите са сравнително меки, а лятото е продължително и горещо.

В селото има много извори и потоци, в които почти през цялата година има вода. На територията на селището се намират реките Осогово и Ряката. Както в миналото, така и днес те са с голямо стопанско значение за местните жители. Други две реки намиращи се на изток и запад са съответно: на изток река Малка Ряка, която дели Аврен от земите на селата Черничево и Благун, а на запад река Мъгленишка.

Районът на селото е подходящ за развитие на ловния туризъм, тъй като има диви свине и сърни. Други представители на животинския свят, които се срещат в района са вълкът, лисицата, таралежът и застрашените в последно време от изчезване костенурки.

Аврен е с добри транспортни връзки, водоснабдено и електрифицирано.

Тук има кметство, читалище, църква, параклис, основно училище и целодневна детска градина. Най-близката пощенска станция е в с. Черничево, а най-близката многопрофилна болница – в гр. Кърджали.

Туризъм и забележителности

Една от най-големите забележителности в селото е църквата „Св. Николай Чудотворец”. Други забележителности на село Аврен са: параклисът, построен на мястото на разрушената църква в м. Селището; старата църква „Св. Илия”– при нея е и най-старото училище.

В селото има Паметник на загиналите по време на Балканската война. Читалището „Народни Будители” също представлява културно наследство за местните жители. Днешното ОУ „Михаил Христов” е наследник на първото основно училище открито в селото.

Всяка година в последната седмица на месец септември се провежда традиционен селски събор.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: