ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Янтра

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Янтра

Янтра е село в община Дряново, област Габрово.

В България има още едно населено място, носещо същото име – в община Горна Оряховица, област Велико Търново.

Отстои на 14 км западно от Дряново, на 20 км северно от Габрово, на 39 км югозападно от Велико Търново и на около 200 км североизточно от София.

Селото е разположено в полите на Стара планина, на брега на река Янтра. Надморската височина е около 50 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима.  
Населението наброява около 160 души. В Янтра има няколко семейства от Англия.

Тук функционират магазин и църква - "Свети Николай", която се намира точно на средата на селото и на средата на площада (мегдана), заобиколена от всякъде с асфалт, без двор и ограда. Изградена е ВЕЦ-Янтра, която е една от най-старите в Габровския регион и функционира и до днес. Има ежедневен транспорт до Севлиево, Дряново, Габрово и Велико Търново. Най-близко разположените учебни и здравни заведения се намират в общинския град Дряново.

Гостите на селото могат да посетят следните забележителности в района: 

  • Само на 18 км от селото се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и дряновската еко пътека.
  • В гр. Габрово може да се посети Етнографския музей "Етър". В музея са пресъздадени множество старинни работилници за традиционни народни занаяти. Комплексът разполага с хотел, ресторанти, механи и други заведения в национален стил.
  • На около 30 км от с. Янтра се намира язовир "Александър Стамболийски", който със своята дължина от 18 км предоставя всички възможности за ветроходство, гребни и водомоторни спортове, риболов и плаж.

Текст: Мирела
Снимки: Мирела, guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: