ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Аврен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Аврен

Аврен е село в Североизточна България, административен център на община Аврен, област Варна.

Намира се на 25 км югозападно от гр. Варна, на 30 км от морският бряг и на 10 км южно от гр. Белослав и Белославско езеро.

обща информация

Населението наброява над 1200 човека. Релефът е хълмисто-равнинен, в районът има причудливи скални образувания. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море. Характеризира се с прохладно лято и мека зима. Старото име на селото е било Момино. Надморска височина - 360 м.

инфраструктура


В селото има ЦДГ, ОУ, читалище с библиотека, хранителна борса, магазини за хранителни и промишлени стоки, пощенска станция, бензиностанция, кафенета, 5 гостилници, център за спешна медицинска помощ, зъболекарски кабинет, клуб на пенсионера, православен храм построен през 1868, семеен хотел, футболен стадион с прилежаща спортна база, астрономическа обсерватория.
В Аврен е изградена много добра инфраструктура - пътищата са в добро състояние, има добра транспортна връзка с областният център Варна и всички населени места в общината. Селото е електрифицирано и водоснабдено има възможност за газификация. Жителите на селото имат достъп до всички съвременни комуникации - интернет, телефон, сателитна телевизия, покритие на всички мобилни оператори, изграден е и информационен център.

 

природни дадености и перспективи за развитие


На 3 км от селото има язовир, до който е изграден анимационен и дегустационен пункт „Рибарска хижа".
Районът е екологично чист, а природата - съхранена. На територията на общината има богато разнообразие от природни и културни забележителности и туристически пътеки, което създава подходящи условия за развитието на културен, селски и еко туризъм. Климатичните условия благоприятстват развитието на лозарството и винопроизводството. Красивата природа, чистият въздух и спокойствието, които предлага селото, както и близостта му до гр. Варна го превръщат в желано място за отдих и постоянно живеене. Общо в Аврен имоти са си купили над 100 чуждестранни граждани предимно от Великобритания и Ирландия, но има и собственици от Франция и други европейски страни. В училището на селото учат седем деца от Англия. Една от преподавателките по английски в училището е британска гражданка, която е избрала да живее и работи в Аврен.
Местните хора са заети предимно в селското стопанство, много от тях пътуват ежедневно до работните си места в гр. Варна.

забележителности

  • Базова астрономическа обсерватория - отдалечеността на Аврен от града е била една от причините селото да бъде избрано за построяването на нова обсерватория. Там "светлинното замърсяване" от Варна почти не се усеща, което е много важно за успешното заснемане на обекти в нощното небе. В обсерваторията се провеждат редовни наблюдения от различни астрономически клубове от град Варна. През лятото идва времето на практиката - наблюдават комети, метеори, променливи звезди. През 2006 г около обсерваторията е изградена образователна алея "път към звездите" с място за отдих.
  • Велосипедна алея „Камчия на колела” се състои от две части-първата е предназначена за деца и начинаещи велосипедисти,докато втората е за напреднали велосипедисти. Втората част е продължение на първата и на определени места минава по труден терен. Краят на алеята достига до пикник зона, близо до язовира при село Приселци.
  • Познавателен маршрут «Камчийски лонгоз» е изграден така , че да позволява на посетителите да се докоснат до природата и да видят множество видове растения и структурно разнообразие на гората.
  • Плажът на Камчия край село Аврен е един от най-големите пясъчни плажове на нашето крайбрежие с обща площ 192 дка. Намира се до резервата „Камчия” а в близост до него се намират резерват „Лонгоза”, буферната зона на биосферен резерват „Камчия”, който е под егидата на ЮНЕСКО, устието на река Камчия и лиманът „Паша дере”.

Източник: интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: