ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Емона

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Емона

Село Емона е разположено в община Несебър, област Бургас.

Отстои на около 26 км северно от Несебър, на 54 км в същата посока от Бургас и международното летище в кв. Сарафово, на около 14 км южно от Обзор, на приблизително 10 км от Слънчев бряг, на около 79 км от Варна и на около 450 км от София.
На няколко километра преминава главният път Бургас - Варна.

Емона е разположена в непосредствена близост до морския бряг, на 108 м надморска височина. Климатът се характеризира с мека зима и нетрайна снежна покривка, а средномесечните температури през януари са около 3.2˚ С. Лятото е топло, със средномесечни температури през Юли около 22-24 ˚ С.
Постоянното население на селото около 25 души.

Разполага с магазин и  няколко заведения. Най-близко разположените детска градина и училище се намират в град Свети Влас. Селото е известно с екологично чистия си въздух, непосредствената близост до Иракли и изключителната природа в района.

Забележителности:  

На около 1.5 км е разположена църквата „Св.Никола”, която е обявена за паметник на културата.
На около 2 км от Емона е нос Емине. Тук се е намирала крепостта Емона, чиито руини днес са почти заличени. На носа е издигнат фар, построен през 1880 г. От тук се разкрива прекрасна гледка към Несебър.
В землището на селото е разположена защитената местност Иракли - най-дългият плаж по черноморието. Той е известен като място за къмпинг.

Източници: bg.wikipedia.org, emona21.com,
Снимки: panoramio.com, bg.guide-bulgaria.com, commondatastorage.googleapis.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: