ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Искра

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Искра

Искра е село в Югоизточна България. То се намира в община Карнобат, Област Бургас.

В България има общо пет села, носещи същото наименование – в област Бургас, област Габрово, област Кърджали, област Пловдив и област Силистра.

Отстои на около 60 км северозападно от Бургас, на около 11 км северозападно от Карнобат, на около 42 км североизточно от Ямбол, на около 320 км от София.

Населението наброява около 450 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено, има телефонна централа и покритие на всички мобилни оператори. Редовен автобусен транспорт го свързва с близките села и градове. В Искра функционират кметство, читалище, библиотека, църква, магазини и кръчма.  Преди няколко години тук отваря врати  „Защитено жилище за младежи със специфични потребности”.
Най-близките медицинска служба и учебно заведение се намират в Карнобат.
Районът е традиционно земеделски, като приоритетно се развива зърнопроизводството – пшеница, царевица, слънчоглед.

Културни и природни забележителности

Храмът на селото «Св. св. Кирил и Методий» има история от повече от 130 години -  построен е през 1880г. Преди няколко години е реновиран.

Средновековният град Маркели се намира на 8 км югозападно от Карнобат. Той е представлявал най-големия старобългарски лагер на юг от Източна Стара планина. И до днес величествените землени съоръжения (валове и ровове) са най-добре запазените и най-грандиозните на Балканския полуостров.

Селото е подходящо за еко, селски и винен туризъм, поради екологично чистия въздух, плодородните почви и разположението си - в района между Карнобат и Сунгурларе, който е известен с добре развитите си винарски традиции.

Използвани източници и снимки: panoramio.combg.guide-bulgaria.combg.wikipedia.orgbszone.info

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: