ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Извор

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Извор

Извор е село в Югоизточна България, в Община Бургас, Област Бургас.


В България има 5 села, носещи името "Извор" - в Бургаска, Пловдивска, Пернишка, Софийска и Видинска област.

Село Извор, област Бургас се намира 15 км южно от Бургас, на 20 км югозападно от Черноморец, на 22 км югозападно от Созопол и на 28 км северозападно от Приморско.

Релефът е равнинен. Надморската височина в различните части варира между 0 и 49м.  Климатът е преходно-средиземноморски с черноморско климатично влияние. Характеризира се с мека зима и топло слънчево лято. През селото минава подземна река, има 5 кладенеца.
Населението е около 680 жители.
Инфраструктурата е добре изградена. Има електрификация, а съвременен водоизточник поддържа постоянно равнище на водата, независимо от атмосферните условия. Пътищата са в добро състояние. Има телефонна централа, интернет достъп, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. В селото има детска градина, читалище, новопостроен православен храм, хранителни магазини, заведения за хранене.  

Туристически и културни забележителности

Поради близостта си до черноморските курортни селища,  Извор се е превърнало в прекрасна  вилна зона, радваща се на голям интерес от хора, които искат да избягат от забързаното ежедневие.
Тук има потенциал за развитие на селски туризъм. На 1-2 километра от с. Извор започват девствените гори на Странджа планина. В непосредствена близост се намира резерватът "Дъбрава". Това е името и на реката, минаваща през селото (известна е още и като "Изворска река"), вливаща се в езерото Мандра.
В близост се намира Мандренското езеро (10 км. от Бургас)- най-южното от трите Бургаски езера. До 1963г. то е било полусолено езеро, а днес е язовир с площ на водната повърхност около 3.884 ха. Крайбрежието на Мандра обхваща най-северните склонове на Странджа. Мандренското езеро съхранява големи количества сладка вода, която е все по-рядък природен ресурс. Друга ценност на езерото са рибните му запаси и водоплаващият дивеч.
Езерото е привлекателно за привържениците на познавателния туризъм през всички сезони.
Най-ценните части на езерото са поставени под закрила (устието на р. Изворска – с площ 151 ха), или са предложени за защитени територии (местността “Узунгерен” – с площ 210 ха).

Използвани източници: bg.guide-bulgaria.com, bg.wikipedia.org
Снимки: sv-prorok-ilia.ikonata.eu

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: