ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Венец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Венец

Село Венец е разположено в община Карнобат, област Бургас.

В България има още две села, носещи същото име  - в община Венец, област Шумен и в община Опан, област Стара Загора.

Венец се намира на главен път Бургас-София. Отстои на 15 км западно от Карнобат, на 73 км севeрозападно от Бургас, на 43 км източно от Сливен и на около 340 км от София.

Населението наброява около 250 души.

Селото разполага с два хранителни магазина, ресторант, кметство и поща. Медицинското обслужване е поето от медицински пункт, а в Карнобат има Многопрофилна болница за активно лечение. Най-близко разположените училище и детска градина функционират в село Екзарх-Антимово и общинският център. Редовен автобусен транспорт свързва селото с Бургас, Сливен, Ямбол и Карнобат.

 

В района на селото могат да се посетят:

 

Средновековната крепост Маркели – разположена е на около 22 км от Венец. Крепостта е една от най-значимите в българската история, тъй като е охранявала Върбишкия и Ришкия проходи.
Историческият музей, град Карнобат – основан през 1921г. Днес, в музея има пет отдела – Археология, Художествен, Етнография, Природа и История. 
Църквата "Свети Йоан Богослов", град Карнобат  е построена на мястото на изгорена от турците на 01.01.1878 г. по-стара църква.

Източници: bg.wikipedia.orgbulgariainside.comkarnobat.acstre.com
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: