ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Завет

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Завет

Завет е село в община Сунгурларе, област Бургас.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование – в община Завет,Област Разград.

Отстои на 34 км североизточно от град Сунгурларе, на 72 км северозападно от град Бургас и на около 400 км източно от столицата София.

Селото е разположено на брега на река Камчия, на надморска височина от около 150 м. Климатът се характеризира с мека зима, ранна пролет, умерено горещо лято и топла есен.

Населението наброява около 120 души. Има редовен ж.п. транспорт, който свързва Завет със съседните населени места и страната.

В селото има изградени електропреносна и водоснабдителна системи, обхват имат всички мобилни оператори. Тук функционират смесен магазин и църква. Най-близко разположените детска градина и училище има на територията на село Съединение / 7 км/. Медицинското обслужване е поето от център за спешна помощ в град Сунгурларе и болница в град Карнобат / 45 км/.

Гостите на Завет могат да посетят църквата „ Света Петка”, изградена през 2005г. Всяка година в селото се провежда събор на 24 май.

Завет е подходящо за еко, селски и винен туризъм, поради екологично чистия въздух, плодородните почви и разположението си - в района между Карнобат и Сунгурларе, който е известен с добре развитите си винарски традиции.

В град Сунгурларе може да се посетят храмът „Свети Архангел Михаил“ и Музеят по винарство и лозарство.

Източници: Мирела, http://bg.wikipedia.org  
Снимки: Николай Колев, panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: