ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Долен

Долен е село в Югозападна България. Намира се в община Сатовча, област Благоевград.

Местоположение

Намира в планински район, в Родопите, на 28 км източно от Гоце Делчев, на около 8 км от община Сатовча и на 70 км от Банско. София е на 200 км, а Пловдив на 140 км.

Забележителности

То е типично високопланинско село (1020 м надморска височина), разположено върху югозападната част на Дъбрашкия дял на Западните Родопи, на 26 километра от гр. Гоце Делчев.

Възрожденският архитектурен разцвет, съхранен и до днес, чрез 70-те къщи паметници на културата, го прави през 1977 г. “Културен исторически резерват - Долен”.

Основните забележителности са старата църква “Св. Никола”, построена през 1834 г. в комплекс с килийно училище. Върху иконостаса на тази църква са изрисувани икони от Георги Филипов, зограф от Дебърско, който по-късно се преселва и живее в Габрово. Най-интересни като възрожденски типични улични ансамбли са кръстовищата “Кавалите”, “Николовската чешма” и чаршийската уличка. Селото е известно в миналото с добре развитото си златарство и кираджийство.

Тесните калдъръмени улички и характерните му стари къщи, изградени във възрожденски стил са крайно интересни. Къщите са строени с типично еркерно наддаване на втория и третия етаж и с вътрешно устройство, доближаващо се до възрожденските къщи в други селища на страната. Някои от таваните са украсени с резби. Интересна е построената през 1837 год. черква с чудната си резба, дело на самоуки майстори

История

Долен е наследник на стари тракийски махали, чиито останки и днес могат да се видят около селцето. Баирите са осеяни с тракийски некрополи. Запазени са също и тракийските лозя, ползвани чак до края на Българското възраждане. Селото се намира на стар римо-тракийски път, свързвал Драма с Тримонциум.

Доказателство за това са историческите останки от самият път в източния край на селото, както и Римският мост в местността Банян. През 1-ви век от н.е. римляните, по военни съображения, преместват трасето на пътя и построяват нов мост в близост до село Крибул, като по този начин осигуряват преминаването на войските  на юг от Сатовча. Така селото остава изолирано от главния поток на войски и кервани.

Теренът е хълмист, пресечен от множество реки и дерета - притоци на Бистрица. Сега съществуват модерни пътища, но някога в далечните епохи картината била съвсем различна - съществували само стари тракийски пътеки и речни бродове.

инфраструктура

В селото има кметство, основно училище, църква и джамия.

 

Източник:  http://www.dolen.hit.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: