ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Равна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Равна

Равна е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

В България има още две населени места, носещи същото наименование в община Провадия, област Варна и в община Чипровци, област Монтана.

Отстои на 7 км северозападно от гр. Годеч и на 55 км в същата посока от столицата София.

Разположено е в югозападния дял на Стара планина, а надморската му височина е между 599 и 999 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население на селото наброява около 16 души.

Селото е с изградени водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Най-близките търговски обекти, заведения, както и училища и детски градини функционират на територията на град Годеч. Там ще получите и медицинска помощ.

Край Равна тече малка река, която образува красив водопад, когато е по-пълноводна.

Посетителите на селото могат да се възползват от възможността и да посетят православния манастир "Св. Георги Победоносец". Той се състои от параклис на св. Петка Самарджийска и магерница. До него има скали, от които извира вода, за която се твърди, че е лечебна.

Манастирът "Св. Николай Летни" в град Годеч също е привлекателен турустически обект. В него има нов храм, както и античен римски храм от II-IV век - национален паметник на културата. Наличието на два олтара и квадровият градеж от масивни каменни блокове са превърнали храма в уникална находка без аналог в България. Интересен е фактът, че римският храм в Титси (Англия) по вид, градеж, датировка и разположение напълно съответства на нашия.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: