ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Потоп

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Потоп

Потоп е село в Западна България. Намира се в община Елин Пелин, област София.

Отстои на 5 км източно от село Елешница, на 15 км югоизточно от гр. Бухово и на 13 км североизточно от гр. Елин Пелин. Столицата София е на 35 км в западна посока. 

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 827 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със сравнително топло лято и студена зима.

До него преминава автомагистрала Хемус, а автобусен транспорт го свързва с близките населени места. Електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие.

Постоянното население наброява 27 души.

Тук функционират кметство и смесен магазин. Най-близките учебни заведения и медицинска помощ ще откриете в общинския център. В столицата работят в специализирани болници.

В местността Стубел край селото е разположен извор, за който жителите твърдят, че има лечебни свойства. Легендата разказва за канара, която е била съборена от Крали Марко.

Близо до селото се намира местността Жерково. Там има паметник на отряд "Чавдар" и малък музей.

През Потоп преминава малка река, която в миналото е била доста пълноводна и оттам идва името на селището.

Интересна културна забележителност се намира край село Елешница и това е Елешнишкият манастир, в чиято църква "Св. Богородица" са запазени ценни стенописи от XVI и XIX в. Наскоро тя е реновирана.

Традициите на местните намират своя израз в ежегодния Шопски празник, организиран в гр. Елин Пелин от 1970 г. - представят се носии, песни, танци и много хумор.

В района се наблюдава повишено търсене на имоти. Причината се крие в благоприятния микроклимат, добрата инфраструктура и близостта до гр. София.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: