ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Понор

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Понор

Понор е село в Западна България. Намира се в община Костинброд, област София.

Отстои на 9 км западно от село Дръмша, на 13 км северозападно от село Градец, на 17 км в същата посока от гр. Костинброд и на 20 км югоизточно от гр. Годеч. Столицата София е на 32 км отново в тази посока.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 892 м. Климатът е умерено-континентален и се отличава с горещо лято и хладна зима. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява 14 души.

Инфраструктурата му е сравнително добре уредена. Основните улици са асфалтирани и осветени. Всички мобилни оператори имат покритие. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи.

Най-близките учебни заведения, както и медицинска помощ ще откриете на територията на общинския център.

Под селото има огромна плетеница от пещери, която свързва селата Понор, Чибаовци и Дръмша. Те привличат любители - спелеолози. Най-известни са Душника, Мечата дупка, Извиралото и др.  
Пещерата "Душника" е една от най-интересните в Понор планина, защото след крайния сифон може да се влезе в голямата водна система на планината, която тръгва от понорите в северната и част.

Понорският манастир "Свети Георги" се намира на около километър от центъра на селото. Манастирът е трудно откриваем и за препоръчване е да се пита някой местен жител. В момента могат да видат видени само останки от него. Не се знае точната му датировка, като преди е имало килийно училище, просъществувало до началото на XX век, до тогава е работели и църквата. Тук е намирал подслон и Васил Левски.
Манастирската църква е еднокорабна, едноапсидна, с притвор, северната стена е поддържана от два контрафорса, а южната от един. Градежът е от ломен камък споен с хоросан. Покритието е било сводесто.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: