ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Плана

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Плана

Плана е село в Западна България. То се намира в Столична община, Област София.

местоположение

Селото се намира в планинска област в сърцето на Плана планина, а надморската му височина е 1192 м. Отстои на 36 км южно от София и на 48 км северозападно от гр. Самоков. Състои се от 14 махали  (Турмачка, Чаршийска, Джамова, Календерова, Попова, Масова, Велчева, Новачка, Кьосева, Старокина, Манчева, Бурнаска, Чорбаджийска и Риджова), като Чаршийската е централната, а една от най-големите е Календеровата, на фамилията Календерови. Най-близкото населено място е село Железница, което се намира на 11 км северно.

Автобусна линия №70 свързва селото със столицата София.

описание

Постоянното население е около 72 души.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Тук функционират кметско наместничество, църква и магазин. Един личен лекар се грижи за здравето на жителите му. Най-близките детска градина и училище са в с. Железница. Специализирана медицинска помощ ще получите в столицата.

 

Забележителности

В Плана има две конни бази, които предлагат на туристите и гостите на селото възможности за конна езда, както и планински преходи и екскурзии.

Съвсем близо до селото се намира Наземна космическа станция за сателитни връзки "Плана".

Наскоро е създадена и еко-ферма "Елата", където ще имате възможност да видите каракачански кучета, коне, овце и родопски крави. Организират се зелени уикенди и еко-академия. Възможност за дегустация на типично български натурални продукти.

На около 2 км от селото е връх Манастирище (1338 м) - най-високият връх в Плана планина. В подножието му местните са построили параклис "Св. Дух". 

Снимки: интернет
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: