ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Очуша

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Очуша

Очуша е село в Западна България. Намира се в община Костенец, област София.

Отстои на 16 км северозападно от гр. Костенец, на 30 км североизточно от гр. Самоков и на 11 км югоизточно от с. Пчелин. Столицата София е на 85 км северозападно.

Разположено е в планински район в Ихтинманската Средна гора, а надморската му височина достига 593 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Есента е по-слънчева и по-топла от пролетта. Валежите и облачността са умерени, броят на мъгливите дни е сравнително малък.

Състои се от шест махали, а населението наброява около 58 души.

До него има асфалтов достъп, електрифицирано и водоснабдено е. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с общинския център.

Кметство и поща обслужват населението. Най-близките детски градини, училища и болнични заведения се намират на територията на град Костенец. В съседното село Пчелин има отлични възможности за туризъм басейни с лековита минерална вода.

Християнски храм с историческа, културна и художествена стойност е "Вси Светих" в село Очуша, където се пазят икони от 19. век.
Само на два километра е Очушкият манастир основен през 19. век и възобновен през 1923 г. Манастирът представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна църква и жилищна сграда. Дворът на манастира е благоустроен за пикник сред природата.

Районът на селището е населен още от дълбока древност. Тук са обитавали тракийското племе беси. Запазени са няколко тракийски надгробни могили, както и многобройни древни надписи, останки от средновековна крепост и църква. Открити са и стари находища за добив на желязо. Всички тези исторически паметници все още не са проучени. Околността е имала важно стратегическо значение още от древността.

Интерес за туристите представлява езерото на Вили Костенец, което заедно с допълнително изградените басейни предоставя възможност за риболов и отдих. На брега на езерото функционира ресторант.
Пак там се намира Костенският водопад (описан от Иван Вазов през 1917 г. в "Какво пее планината" и "Костенец – пътни бележки"). Водопадът се намира в центъра на курорта и от него тръгват всички планински маршрути в тази част. Височината на пада на водата е около 10 м.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: