ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Несла

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Несла

Несла е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

Отстои на 8 км северозападно от село Габер и на 14 км западно от град Драгоман. Столицата София е на 59 км югоизточно. Село Калотина, до което е граничният контролно-пропускателен пункт Калотина е на 28 км североизточно.

Намира се в историко-географската област Бурел, обхваща Западна България и Източна Сърбия, позната още като Западните покрайнини. Наблизо протича малката река Габерска.

Селото е разположено на надморска височина от 558 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население е около 108 жители.

Несла е сравнително добре устроено. Главните улици са асфалтирани и осветени. Мобилните оператори имат покритие. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи.

Тук функционират кметско наместничество, смесен магазин и читалище. Най-близките лекар и стоматолог са в съседното село Габер, където има също детска градина и училище. Медицински център работи в Драгоман, а в столицата са специализираните болници.

Мястото е населявано още от късната античност. Свиделство за това са руините от раннохристиянския храм "Св. св. Петър и Павел". В района има и много оброци. Новостроящият се храм "Св. св. апостоли Петър и Павел" е гордост за жителите. Строежът е започнат след като местни хора видели сияние под формата на кръст над оброчището "Св. Павел". Друго "чудо" е събудилото се изворче в двора на църквата.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на хълма Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир, Чепърлянски манастир и др.

Драгоманското блато е единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - "Раяновски влажни ливади".
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещерата "Темната дупка" се намира в близост до село Липинци и на около половин километър от махала "Бачийще" над с. Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания като сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: