ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лопян

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Лопян

Лопян е село в Западна България. То се намира в Община Етрополе, област София.

Отстои на 15 км югоизточно от гр. Етрополе, на 92 км в същата посока от гр. София, на 38 км източно от гр. Ботевград.

Населението наброява около 430 души.

Село Лопян се намира в подножието на северните склонове на Средна Стара планина – теренът е планински, със средна надморска височина от 500 м.
Тук протича р. Стара река.
Селото попада в зоната на умереноконтиненталния климат. Температурата на най-студения месец – януари е със средна стойност 1,4 ºС, а най-топлият месец – юли, е със средна величина 21,6 ºС.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Липсва изградена канализационна мрежа.
Тук функционират Основно Училище "Христо Ботев", Читалище "Слънце", лекарска практика.
Редовен автобусен транспорт до селищата в областта.

Туризъм

Горите на Лопянския балкан са подходящи за ловен туризъм. Изобилстват от дивеч: сърни, елени, диви свине, зайци, лисици, язовци, порове, катерички, невестулки и др.

Чертиград - останки от известна тракийска крепост (наречени така по-късно) - намират се на възвишението между селата Лопян, Брусен, Черни Вит и Ямна. Може да се достигне с автобус до Ямна и после пеш.

Природна забележителност - Орлов камък, Червената стена (с. Лопян) - скален комплекс, обитаван от множество грабливи птици, които са застрашени от изчезване

Лопян е удобен изходен пункт за начало на планински преходи в Етрополския Балкан и Златишко-Тетевенската планина. От местността Падеш (Ямна) може да се достигне хижа “Свищи плаз”.

Етрополският манастир "Св. Троица" (Варовитец) е на 5 км източно, по пътя за селцето Рибарица и летовище Ямна. Създаден е около 1158 г. През османското владичество е един от най-значимите български книжовни центрове в земите на север от Балкана. Интересен е и сребърният кивот. В манастира е намирал убежище В. Левски. Може да се стигне с автобус за Ямна.

Източник: http://lopyan.com/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: