ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Круша

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Круша

Круша е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

В България има още едно село, носещо същото име - село Круша в община Аврен, област Варна.

Селото е разположено край българо-сръбската граница, на около 13 км южно от село Калотина, край което се намира граничният контролно-пропускателен пункт Калотина. Круша отстои на около 16 км югозападно от гр. Драгоман, на 30 км северозападно от гр. Сливница, на 56 км северозападно от гр. Перник и на около 59 км северозападно от столицата София. 

Селото е разположено на надморска височина от 600 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Наблюдават се отрицателни стойности на средната януарска температура от около - 2,5 С и средни юлски температури от около 18,4 С. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население е около 55 жители.

Село Круша е разположено по дължина на асфалтиран път. Най-близките детски градини и училища се намират в общинския център гр. Драгоман. За здравето на населението се грижат няколко общопрактикуващи лекари с кабинети, разположени в Драгоман.

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоищки манастир, Чепърлянски манастир, Драгоманското блато, пещерата Темната дупка и др.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: