ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Извор

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Извор

Извор е село в Западна България. Намира се в община Сливница, област София.

В България има още четири села, носещи същото наименование в община Димово, област Видин, в община Созопол, област Бургас, в община Радомир, област Перник и в община Родопи, област Пловдив.

Отстои на 9 км западно от гр. Сливница, на 5 км северозападно от с. Алдомировци, на 4 км югоизточно от с. Бахалин и на 11 км североизточно от с. Драготинци. Столицата София е на 41 км югоизточно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина е между 500 и 699 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, хладна зима, докато количеството на валежите е малко.

Автобусен и жп транспорт го свързват със съседните населени места. Мобилните оператори имат покритие. Изградени са водопровод и електропровод. Основните улици са асфалтирани и с осветление.

Постоянното население наброява около 117 души.

Тук функционират кметство, смесен магазин и кръчма. Здравната грижа е поета от един общопрактикуващ лекар в село Алдомировци, където работи и основно училище. Най-близката специализирана болница е в столицата София, а средно училище има в Сливница.

В Извор има доста вилни имоти и е предпочитано място за почивка, заради красивата природа и чистия въздух.

Край селото се намира язовир Извор, който предлага много добри условия за любителски и спортен риболов.

Интересна природна забележителност е Алдомировското блато. То е защитена местност, в която се срещат много редки видове растения и водолюбиви птици. Площта му е 129,40 хектара.

Търсачите на силни усещания също биха намерили нещо за себе си в община Сливница – местното летище предлага възможност за практикуване на екстремни спортове.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: