ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Желен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Желен

Желен е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 46 км северно от гр. София, на 9 км в същата посока от гр. Своге, на 37 км източно от гр. Годеч, на 73 км югозападно от гр. Враца и на 65 км северозападно от гр. Ботевград.

Населението наброява приблизително 200 души.

Желен се намира в Искърското дефиле в Голема планина (Западна Стара планина), на надморска височина 1013 м. Релефът е планински с красиви скални масиви, хълмове, гори и поляни.

Климатът е умереноконтинентален с планинско влияние. Зимата е студена, лятото - прохладно, а есента настъпва рано в сравнение с останалите части на страната.

В селото има кметство, магазин и читалище. Здравно обслужване и учебни заведения има в съседното село Церово (14 км). Тук се е сформирало доброволско сдружение за популяризиране на природосъобразния начин на живот. Една от дейностите е развиването на биологично земеделие - отглеждане на плодове и зеленчуци по органичен метод.

Населението е заето в животновъдството - отглеждат се говеда, крави, овце, кози, свине и птици. Големият ресурс от гори предразполага към развитие на дърводобив и дървопреработване. Климатичните условия и планинският терен позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Туризъм

Желен е изключително красиво селце с разкошни панорамни гледки, широки зелени поляни, гори и скални масиви. Изкачвайки се на билото на махала Черни камик, се открива прекрасна панорамна гледка към съседните села.

Даскаловата къща е най-забележителният паметник на Възраждането в с. Желен. Принадлежала е на видния възрожденец, Даскал Стойчо. Днес къщата е реставрирана и служи за главно седалище на доброволното сдружение.

Искърското дефиле е едно от най-красивите и девствени кътчета на България. Дефилето може най-добре да се разгледа от влака, преминаващ през него от София до Враца. По пътя могат да се видят чудни гледки като Кътинските пирамиди, Лакатнишките скали и други карстови образувания. Малкото населени места в района са изходна точка за много планинарски маршрути. Близо до с. Заселе е и един от най-красивите и големи водопади в страната - Скакля.

Източници: www.wikipedia.org, www.svoge.bg
Снимки: www.panoramio.com, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: