ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Делян

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Делян

Делян е село в Западна България. Намира се в община Божурище, област София.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование - в община Дупница, област Кюстендил.

Отстои на 20 км западно от гр. Божурище и на 12 км североизточно от гр. Брезник. Столицата София е на 33 км източно.

Разположено в полите на Вискяр планина на надморска височина от 790 м. Попада в умереноконтиненталната климатична област. Пролетта настъпва сравнително късно - към края на март и началото на април. Лятото не е горещо. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната.

Главният път е асфалтиран. Има покритие на мобилните оператори. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Наблизо минава ж.п. линията Перник - Волуяк, по която има спирка за селото, наречено Бригадирска слава.

Постоянното му население наброява около 21 души.

Най-близките учебни заведения са в гр. Брезник, като и медицинска помощ може да получите в гр. Брезник. В столицата София ще откриете специализирани болници.

Правословният параклис "Св. Богородица", финансиран и изграден от местни хора на хълм близо до Делян, е осветен през пролетта на 2008 година.

Близостта на общината до столицата създава добри възможности за развитие на нейната икономика и култура.

Едновременно с това община Божурище е обявена за един от най-чистите райони в страната в екологично отношение, подходящ за билкопроизводство и екотуризъм. Развитието на съвременната община Божурище е свързано с три символа - конят, символизиращ коневъдството и конния спорт, самолетът - люлката на българската авиация и цветето божур, обагрящо всяка пролет околностите на града, откъдето идва и името му.

Традицията на града в коневъдството продължава и в наши дни с отглеждането на расови състезателни коне и организирането на регионални, национални и международни състезания по конен спорт.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: