ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гуцал

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Гуцал

Гуцал е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на 16 км западно от гр. Самоков, на 86 км югоизточно от центъра на гр. София, на 16 км северозападно от гр. Костенец и на 20 км югозападно от к.к. Боровец.

Населението наброява около 140 души.

Разположено е в полите на Рила планина, на надморска височина от 793 м.
Климатът е умерено-континентален. Върху него оказва влияние близостта на планините. Именно те спират бурните ветрове и снегонавявания. Характерни са хладно лято и продължителна зима. Средните януарски температури за района са около -2,6 ºС, а през  юли –  около 18,5 ºС.
Селото има две махали. В долната, както я наричат Гуцалци, има карстово езеро.

Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Тук има читалище и кметство. Учебни и здравни заведения има в гр. Самоков и гр. Костенец.
Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в общината и гр. София. Летище Долна баня е първото частно сертифицирано летище в България намиращо се на 10 км.
Голяма част от собствениците на къщи в с. Гуцал са чужденци, които живеят там целогодишно, пленени от красотите и чистотата на района.

 

забележителности и туризъм:

  • В близост са Долна баня и Пчелин със своите минерални извори с доказани лечебни своиства.
  • Едно от най- големите предимства е близостта на с. Гуцал до курорта Боровец. Най-перспективният курорт дава възможност за целегодишен отдих и продължителен ски туризъм. Със стартирането на Супер Боровец с. Гуцал попада в курортната зона и става максимално атрактивно място за инвестиции.
  • Само на 7 км е и язовир Искър, който дава възможност за водни спортове и риболовен туризъм.
  • Наблизо е изградено професионално голф игрище с 18 дупки по проект на Steve Nicklaus и площ над 2 300 декара.
  • Конната база в с. Поповяне предлага на посетителите езда сред природата и индивидуални уроци по езда.
  • Недалеч от селото започва територията на Национален парк “Рила”. Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около  с. Бели Искър и връх Мусала. Той е любимо място за туристи, природолюбители и естествоизпитатели. Хижите в Парка и мрежата от поддържани туристически пътеки създават условия за практикуване на пешеходен туризъм.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: