ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Губеш

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Губеш

Губеш е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 10 км северно от гр. Годеч и на 58 км северозападно от гр. София. Съседното село Комщица е на 6 км в същата посока, като съвсем близо минава и държавната граница със Сърбия.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 1040 м. Климатът е умерено-континентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява около 53 души.

Селото електрифицирано и водоснабдено от местни водоизточници. До него води асфалтов път и автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Административно селото се обслужва от кметския наместник.

Най-близките учебни заведения, както и търговски обекти са в град Годеч. Отново там ще получите и специализирана медицинска помощ.

Туризъм и забележителности

Районът на село Губеш е богат на пещерни образувания, сред които пещерите Тизоин, Ел Сагуаро, Тъмната дупка и други. Те са подходящи за любителите на екстремните усещания, но по-неопитните туристи е задължително да ги посетят с водач.

Тук е построен православен храм "Света Троица" (ХV- ХVI в.). Върху фасадата му, вляво от вратата, е вграден камък с релефно изображение на орел.

На север от селото е пътят за връх Ком. Гледката е много красива, минава се по каньона на река Височица и се продължава към върха.

Забележителност в общината е Алдомировското блато, в което расте блатно кокиче. То е защитена местност, където се срещат още много редки видове растения и водолюбиви птици. Площта му е 129,40 хектара.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: