ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Габра

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Габра

Габра е село в Западна България. То се намира в община Елин Пелин, област София.

Отстои на около 20 км южно от гр. Елин Пелин, на 28 км северозападно от гр. Ихтиман, на 40 км югоизточно от гр. София, на 43 км северно от к.к. Боровец, на 123 км северозападно от гр. Пловдив.
 
Населението наброява около 1100 души.
 
Село Габра се намира в планински район. Разположено е в малка триъгълна котловина, на 890 м надморска височина, затворена между Лозенската планина на север и най-западните разклонения на Ихтиманска Средна гора на юг, запад и изток.
В климатично отношение районът попада в умерено-континенталната климатична област. Отличава се с топло лято и сравнително хладна зима.
 
Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, електроснабдителна и съобщителна мрежи, липсва канализация. Тук функционира основно училище "Отец Паисий", читалище "Стоян Богданлийски", целодневна детска градина "Детелинка", лекарска и стоматологична практики.
Редовен автобусен транспорт свързва селото с общинския център. В близост е и автомагистрала Тракия.
 
Хората са заети предимно във въгледобивната промишленост. В землището на селото се намира най-старата въгледобивна мина в страната — Мина Чукурово, в която за първи път са добити въглища през 1856 година.

Туризъм и забележителности

 
Габра е изключително красиво и живописно село, идеално за отдих и почивка. Кристалният въздух, зелените борове и поддържани язовири привличат много хора, желаещи да закупят имоти.

Интересни за посещение са:

  • Църква "Възнесение Христово" 
  • Габренски манастир "Св. Димитър" - само на 2 км югоизточно от село Габра се намира манастирът "Св. Димитър" или "Св. Митър", както го наричат местните жители. Днес е запазена само църквата на манастира и основите на магерницата, разрушена неотдавна.
  • Яз. Габра, където може да се лови риба.
  • На няколко километра разстояние по горски пътеки е язовир Искър - най-големият язовир в България по своя воден обем. Той е предпочитана дестинация за риболов. Близостта му до столицата привлича много запалени рибари от града и околността. Там има възможност за нощуване във вили, палатки или каравани. Постепенно се развиват нови атракции, които привличат не само любителите на риболова. Има възможност за кратки походи в района, разходка с коне в областта, както и използването на водно колело, джет, моторница или каяк.
  • Граничи с ловен резерват Искър - в него се намира едно от най-добрите ловни стопанства в България, разположено е на 30 000 дка площ. В резервата има и трофеен музей, и ловен дом. Разстоянието на прехода е 28 км.
  • Множество пътеки и черни пътища, подходящи за мотокрос и планински колела
  • В близост е гр. Ихтиман, където могат да се посетят културни и исторически забележителности, като Църквата Успение Богородично, Историческия музей, прохода Траянови врата, а любителите на аристократичните спортове могат да посетят Голф Клуб ЕР София, където има голф игрище, басейн, тенис корт.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: