ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Габер

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Габер

Габер е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование - община Крушари, област Добрич

Отстои на 7 км югозападно от гр. Драгоман и на 52 км северозападно от столицата София. Село Калотина, до което е граничният контролно-пропускателен пункт Калотина е на 21 км северно.

Намира се в историко-географската област Бурел, обхваща Западна България и Източна Сърбия, позната още като Западните покрайнини.

Селото е разположено на надморска височина от 550 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население е около 549 жители. 

Селото е едно от големите в общината и е добре благоустроено. Главните улиците са асфалтирани и осветени. Мобилните оператори имат покритие. Изградени водопреносна и електропреносна мрежи, както и интернет връзка.
Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и близките населени места.

Препитание на местните дават мина "Бели брег" и заводът "Гуми еко".

Тук функционират кметство, търговски обекти и заведения, читалище, детска градина и основно училище. За здравето на местните жители се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Медицински център работи в Драгоман, а в столицата са специализираните болници.

Името на селото идва от гората от габъри, която расте на хълма Камик, непосредствено зад него.

От тази година са възродени традициите на празника Джамала, който представлява ритуали, музика, песни и танци за прогонване на злите духове.

В Габер има православна църква "Св. Троица", която е построена така, че да се вижда от всички съседни населени места. Осветена е през 1932 г.

 

туризъм и забележителности

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на хълма Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир, Чепърлянски манастир и др.

Драгоманското блато е единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - "Раяновски влажни ливади".
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещера "Темната дупка" се намира в близост до село Липинци и на около половин километър от  махала "Бачийще" над с. Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания като сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com , http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: