ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вишан

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Вишан

Вишан е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

Отстои на 5 км северозападно от село Несла, на 13 км в същата посока от село Габер и на 19 км западно от гр. Драгоман. Столицата София е на 63 км югоизточно.

Разположено е в историко-географската област Бурел, обхваща Западна България и Източна Сърбия, позната още като Западните покрайнини.

Селото е разположено на надморска височина от 671 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява 39 души.

Административно селото се обслужва от кметския наместник в село Несла. Най-близките лекар и стоматолог са в село Габер, където има също детска градина и училище. Медицински център работи в Драгоман, а в столицата са специализираните болници.

Селото съществува още от Средновековието (XIV в.), оттогава датира и старата църква в местността Калугерица. От нея днес могат да бъдат видени само руини. На мястото е построен параклис.
Около Вишан са разпръснати множество оброци, сред които тези на св. Спас, св. Троица, св. св. Петър и Павел.

Местна забележителност е малката пещера Шумак, при махала Дрилкина. В нея има дребни сталактити, повлеци, дендрити и петльов гребен.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на хълма Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир, Чепърлянски манастир и др.

Драгоманското блато е единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - "Раяновски влажни ливади".
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещерата "Темната дупка" се намира в близост до село Липинци и на около половин километър от махала "Бачийще" над с. Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания като сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: