ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Своде

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Своде

Своде е село в Западна България. Намира се в община Правец, област София.

Отстои на 4 км северно от село Калугерово и на 18 км в същата посока от гр. Правец. Градовете Роман и Ботевград са съответно на 20 км отново северно и на 27 км югозападно. Столицата София пък е на 84 км в същата посока.

Разположено е в планински район, до течението на р. Малък искър и р. Бебреш, а надморската му височина достига 404 м. Климатът, както в цялата Ботевградска котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото тук е сухо и горещо.

Постоянното население наброява около 171 души.

Селото е сравнително добре уредено - има електрическа и водопреносна мрежи. Главните улици са асфалтирани и осветени. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва със съседните населени места.

Тук функционират кметство, църква, клуб за възрастни хора, читалище, магазин и кръчма. Учебни заведения работят в общинския център, където ще получите и медицинска помощ. Специализирани болници има в столицата.

Реките Бебреш и Малък искър са богати на риба и предоставят отлични условия за любителите на риболова.

Културна забележителност, която може да бъде разгледана в близост е Чекотинският манастир "Св. Архангел Михаил". Интересен е иконостасът, а църквата към него датира от XIV в.

До село Боженица (пеша разстоянието отнема по-малко от час) се намира крепостта Боженишки урвич, където е открит и т.нар. "Севаст-огнянов надпис". Той представлява ценен паметник от последните години на Третото българско царство и борбата на българския народ срещу османското нашествие.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: